11 Nisan 2013 Perşembe

facebook sansürsüz yayın yapabilir mi, facebook sansür yapabilir mi?...

facebook'ta sanata sansür

Ressam Zeliha Demirel, facebook’a yüklediği sanatsal bir fotoğrafın, site yönetimi tarafından ‘erotik’ bulunduğu için hesabının kapandığını öne sürdü

Ressam ve yazar Zeliha Demirel’in sosyal paylaşım sitesi facebook’ta profiline eklediği, Deniz Ilgaz’ın sanat performansına ait bir fotoğraf,  site yönetimi tarafından ‘erotik’ bulunduğu için silindi.

Zeliha Demirel, 28 Mart’ta Beyoğlu’ndaki Galeri Siyah’taki “Karmakarışık” adlı resim sergisi açılışına katıldı. Sergide heykeltraş Deniz Ilgaz, kendini çamura buladığı bir heykel performansı sergiledi ve Demirel bu performansı fotoğrafladı.  Demirel’in, Ilgaz’ın performansından bu fotoğrafı serginin açılışından 50 resimle birlikte profil sayfasına eklemesi olayları başlattı.

Fotoğrafın tartışma yarattığını söyleyen Demirel,  “Tartışmalardan sonra sanırım birisi şikayet etti. facebook’tan Türkçe bir uyarı geldi ve fotoğrafın erotik olduğu için silineceği bildirildi” dedi. Hesabının iptal edilmesini engellemek için silme işlemini onayladığını belirten Demirel, “29 Mart’taki uyarıdan iki saat sonra hesabım kapatıldı” diye konuştu.

Bunun üzerine facebook yetkililerine bir e-posta yazarak, fotoğrafın sanat içerikli olduğunu vurguladığını anlatan Demirel, uzun süre cevap alamadı. Demirel 10 gün  aradan sonra dün hesabının tekrar açıldığını söyledi.

(Kaynak: Milliyet)